
Οι “Έξυπνες Επιχειρήσεις” χτίζουν το μέλλον τους βασισμένες σε ψηφιακές και “ανθεκτικές” εφοδιαστικές αλυσίδες.
Μέχρι πρόσφατα οι εφοδιαστικές αλυσίδες αξιολογούνταν κυρίως με δείκτες αποδοτικότητας (KPIs), ενώ θεωρούνταν από πολλούς ως ένας συλλέκτης κόστους. Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου όμως έχουν βάλει την εφοδιαστική αλυσίδα στο επίκεντρο της εταιρικής στρατηγικής και πλέον θεωρείται σημείο διαφοροποίησης ή ακόμη και συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα τελευταία χρόνια είδαμε εταιρείες που συνεργαζόμαστε να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους, να κερδίζουν νέους πελάτες, να αλλάζουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο και να εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς χάρη στην πλήρως ψηφιοποιημένη και “ανθεκτική” εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν χτίσει.
Oι σημαντικότερες τάσεις που βλέπουμε και πιστεύουμε θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια επικεντρώνονται στους παρακάτω 3 βασικούς πυλώνες:
1) Πλήρως αυτοματοποιημένες ρομποτικές αποθήκες
Έρευνές έχουν δείξει ότι οι νεότερες γενιές αξιολογούν περισσότερο το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να αποκτήσουν κάτι παρά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που αγοράζουν. Αυτό σε συνδυασμό με τη δύναμη που έχουν αποκτήσει κολοσσοί όπως η Amazon, επιβάλλουν σε όλο και περισσότερες εταιρείες να μπορούν να παραδίδουν τα προϊόντα τους μέσα στην ίδια μέρα. Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί το “Same Day Delivery” είναι μέσω έξυπνων συστημάτων logistics όπως το SAP Extended Warehouse Management το οποίο καθοδηγεί τα ρομπότ μέσα στην αποθήκη και τελικά επιτρέπει την άμεση παράδοση προϊόντων στον τελικό πελάτη.
2) Επενδύσεις σε εργαλεία προγραμματισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας (Planning)
Βλέπουμε ότι εταιρείες που συνεργαζόμαστε για χρόνια ψάχνουν “έξυπνα” εργαλεία προγραμματισμού, καθώς πλέον συνειδητοποιούν τα οφέλη ενός σωστού πλάνου που ίσως είχαν παραμελήσει τα προηγούμενα χρόνια. Οι απότομες αυξομειώσεις των τιμών σε συνδυασμό με την έλλειψη σημαντικών πρώτων υλών απαιτούν τον αναλυτικό προγραμματισμό τελικών προϊόντων και πρώτων υλών μέχρι την διαθεσιμότητα μηχανήματων και ανθρώπινων πόρων. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να “μεταφράζονται” σε ένα projected P&L που δείχνει την οικονομική εικόνα της εταιρείας.
3) Πειραματισμός με καινοτόμες τεχνολογίες όπως Robotic Process Automation και Machine Learning
Τέλος παρατηρούμε μία διάθεση ειδικότερα από μεγαλύτερους οργανισμούς να αυτοματοποιήσουν εργασίες που απαιτούν σημαντικό αριθμό ανθρώπινων πόρων. Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι η αίτηση αγοράς ενός ανταλλακτικού με χρήση φωτογραφίας για την ταυτοποίηση του κωδικού είδους ή ακόμα και η πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα χαλάσει ένα μηχάνημα, ώστε να δημιουργηθεί έγκαιρα η εντολή συντήρησης.
Για εμάς στην Step One στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των συνεργατών μας και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά τους βασισμένοι σε παγκόσμιους πρωτοπόρους φορείς, όπως η SAP και η Microsoft. Αυτό είναι και το μήνυμα μας προς κάθε επιχείρηση – να χτίσουν μία ψηφιακή και “ανθεκτική” εφοδιαστική αλυσίδα που θα αποτελέσει τον κορμό της “Έξυπνης Επιχείρησης”.